Kuinka granaattiomena kasvaa, missä sitä kasvatetaan ja milloin se kypsyy

Idässä granaattiomenaa kutsutaan kuninkaallisiksi hedelmiksi erinomaisen maun ja kauniiden ulkonäköjen vuoksi. Yksi hedelmä sisältää suurimman osan ihmiskehon tarvitsemista ravintoaineista. Kansanlääketieteessä granaattiomena-siemeniä ja kuoria käytetään anemian, dysenterian, maha-suolikanavan häiriöiden ja muiden sairauksien hoitoon.

Granaattiomenapuita kasvatetaan kaupallisesti monissa maissa ja kaupungeissa, joissa on subtrooppinen ilmasto. Puut ovat ilmastolle vaativia, mutta hoidossa vaatimattomia. Missä granaattiomena kasvatetaan, miten se kasvaa luonnossa ja milloin hedelmät kypsyvät - lue.

Kranaatin kuvaus ja ominaisuudet

Kuinka granaattiomena kasvaa, missä sitä kasvatetaan ja milloin se kypsyy

Granaattiomena on Derbennikov-perheen, granaattiomena-sukuun kuuluva pitkäikäinen kasvi. Keskimäärin se kasvaa aktiivisesti ja kantaa hedelmää noin 100 vuotta. Luonnossa on noin 300 vuotta vanhoja puita.

Kaupallisessa viljelyssä 50-60 vuoden välein granaattiomena lasku leikata ja korvata uusilla kasveilla, koska siihen mennessä sato vähenee.

Se on kiinnostavaa! Keskiajalla granaattiomenaa kutsuttiin Pomum granatus, joka tarkoittaa "siemen omena". Muinaisessa Roomassa kasvia kutsuttiin Malum granatus - "rakeinen omena". Myöhemmin K. Linnaeus antoi kulttuurille virallisen nimen - Punica granatus, joka tarkoittaa "rakeista Punic". Granaattiomenan nimi käännetään edelleen italiasta ja saksasta "omena".

Mukava kasvu, granaattiomenapuut tarvitsevat subtrooppisen ilmaston. Kasvi kestää kylmiä napsahduksia -15 ° C: seen saakka, ja -20 ° C: n lämpötiloissa ja sen alapuolella koko sen antenniosa jäätyy.

Kasvi on vaaleaa, joten se on istutettu avoimille alueille. Hedelmät ovat suuria ja makeita, jotta hedelmät olisivat varjostettu lehtineen. Tämä otetaan huomioon kulttuurin kruunua muodostettaessa.

Granaattiomena ei ole nirso maaperän koostumuksesta. Se voi kasvaa jopa hiekkaisella ja suolaisella maaperällä.

Kasvi on sitkeä, kuuluisa unettomuudestaan. Jos puun runko ja oksat peittyvät kokonaan hiekalla, se lakkauttaa uusia satunnaisia ​​juuria ja vanha juurijärjestelmä kuivuu vähitellen. Tämän todistaa granaattiomenahautausmaa, jolla on useita juurtumistasoja runkoa pitkin, ja jotka sijaitsevat lähellä Ganja-Gai-jokea.

Granaattiomenat eivät ole nirso kastelusta ja kosteudesta. Se sietää kuivuutta hyvin. Hedelmällisyyden parantamiseksi on kuitenkin suositeltavaa ruiskuttaa kruunu. Kuivina päivinä maaperä on ajoittain kostutettu.

Kuten kaikki viljellyt kasvit, granaattiomena on herkkä taudeille ja tuholaisille. Useimmiten siihen vaikuttaa Phomopsis (oksasyöpä) ja nokkosieni. Tuholaisista yleisimmänä ongelmana pidetään granaattiomenapunkkaa, neilikkarullaa, syövyttävää arboretumia, granaattiomenakoita ja kirvoja.

Kasvattajat kehittävät jatkuvasti uusia granaattiomenalajikkeita, joilla on lisääntynyt vastus. Teollisuuden mittakaavassa kasvatettaessa ongelmaan torjutaan kemikaaleja.

Kasvitieteellinen kuvaus

Kuinka granaattiomena kasvaa, missä sitä kasvatetaan ja milloin se kypsyy

Granaattiomena ei ole vain lähde maukasta ja hyödyllisiä hedelmiä... Puut näyttävät esteettisesti miellyttävältä kukinnan ja hedelmäkauden aikana.

Viljeltyjä lajikkeita kasvatetaan yleensä puuna, jonka korkeus on 3–6 cm. Luonnossa kasvityyppi riippuu olosuhteista ja muodostumismenetelmistä, vuoristoisilla alueilla ja puuttuessa maaperästä granaattiomena kasvaa kuin pensas.

Granaattiomenan oksat ovat kapeat, mutta joustavat ja kovat, ja kestävät raskaita hedelmiä. Heillä on piikkejä.Mitä lähempänä kasvi on villimuodossa, sitä pidempiä ja terävämpiä oksia on piikkejä.

Lehdet ovat vastakkaisia, pitkänomaisia, teräviä toisella puolella, kiiltäviä, kirkkaan vihreitä. Enimmäispituus on 8 cm ja leveys 2 cm. Tropiikissa se kasvaa ikivihreä puuna, ja maissa, joissa on kylmät talvet, pakkasen ilmeessä lehdet katoavat.

Kukat 2 tyyppiä. Kellon muotoiset näytteet ovat steriilejä. Heillä ei ole munasarjoja ja ne putoavat kukinnan jälkeen. Puussa on suurin osa tällaisista kukista. Kannunmuotoiset näytteet ovat biseksuaaleja, ja niiden juuressa on huomattava munasarja. Heistä muodostuu hedelmiä.

On kukkia keskimuotoisia. Hedelmägranaattiomenassa ne ovat puna-oransseja, yksinkertaisia, niissä on nahkaa vasikkaa, jossa on 5–7 terävää lohkoa. Se sisältää ohuita, herkkiä terälehtiä, hedelmiä ja pylvään, jolla on paksuuntunut lohkon leima. Koristekasvilajikkeissa kukat voivat olla yksinkertaisia ​​ja kaksinkertaisia, punaisia, vaaleanpunaisia, valkoisia ja kirjavia.

Hedelmät ovat pyöreitä ja muodoltaan säilöttyjä koronanmuotoisia nahkaisia ​​koruja. Granaattiomenamarjojen tieteellinen nimi on granaattiomena... Kova kuori, joka suojaa massaa luotettavasti vaurioilta, voi olla punainen (yleisin vaihtoehto), keltainen, oranssi, ruskea, ruskea. Se ei ole syötävä, mutta sitä käytetään aktiivisesti lääketieteessä ja kosmetologiassa.

Ihon alla on lukuisia granaattiomenajyviä, jotka ovat siemeniä, joita ympäröi mehukas sellu. Se on tumma ja vaaleanpunainen, vaaleanpunainen tai keltainen. Maku on hapan, makea, makea ja hapan.

Luita on paljon. Niiden lukumäärä voi olla 1200. Ne sijaitsevat 6-13-kammioissa, erotettuna tiheällä kermanvärisellä kalvolla. Luut voivat olla kovia tai pehmeitä. Lisääntyminen on mahdollista generatiivisella tavalla.

Se on kiinnostavaa! Yhdestä granaattiomenapuusta kerätään noin 60 kg hedelmää vuodessa.

Alkuperä ja historiallinen kotimaa

Tutkijoiden mielestä granaattiomena on muinainen kulttuuri, joka on vähintään 4 vuosituhat vuotta vanha. Uskotaan, että kasvien hedelmät käytetään ruokaa muinaiset kivikauden ihmiset.

Persiaa (nykyaikaista Irania) pidetään kulttuurin historiallisena kotimaana. Myös muinaisina aikoina kasvi levisi luonnossa Carthagessa (nykyaikaisessa Tunisiassa), Afganistanissa, Turkissa, Kaukasiassa, Keski-Aasiassa.

Granaattiomenapuita on viljelty antiikista lähtien ja ne ovat yleisiä koko Välimerellä. Kulttuuri tuotiin Amerikkaan espanjalaisten valloittajien aikana. Myöhemmin kasvi levisi kaikkiin maihin ja kaupunkeihin, joissa oli subtrooppinen ilmasto.

Granaattiomena arvostettiin erityisesti Kreikassa. Sitä lauloivat runoilijat, parhaat soturit palkittiin kultaisilla hedelmillä. Rakeinen omena mainitaan Vanhassa testamentissa.

Se on kiinnostavaa! Jotkut kansakunnat uskovat, että granaattiomena oli omena, joka vietteli Eevaa Eedenin puutarhassa.

Kuinka villi granaattiomena kasvaa

Kuinka granaattiomena kasvaa, missä sitä kasvatetaan ja milloin se kypsyy

Luonnonmukaisen granaattiomenan tiheyksiä esiintyy useimmiten harjanteiden varrella, vuoristojoen läheisyydessä, kivisellä, hiekkaisella ja kivi-alluviaalisella maaperällä.

Suotuisissa olosuhteissa kasvi kasvaa pitkäksi puuksi. Vuorenrinteillä siitä tulee pensas. Mitä suotuisammat kasvuolosuhteet ovat, sitä korkeampi kulttuuri.

Villin granaattiomenan hedelmät ovat pienempiä kuin viljelty. Heillä on makea ja hapan hapokas maku. Kuori on kirkkaan punainen tai oranssi ja vaalein pilkuin. Jyvät ovat vaaleanpunaisia. Siemenet ovat kovia.

Granaattiomenan viljelyn maantieteelliset alueet

Maissa, joissa granaattiomena kasvaa, on lievä subtrooppinen ilmasto. Kasvi on löydetty sekä villinä että viljeltynä.

Luontotyyppiin kuuluu Länsi-Aasia: Turkki, Armenia, Abhasia, Iran, Azerbaidžan, Georgia, Afganistan ja Turkmenistan.

Alueen pohjoisraja vaikuttaa entisen Neuvostoliiton Aasian maihin, Suur-Kaukasian alueelle, Kaspianmeren rannikolle. Lännen rajat koskettavat Vähä-Aasian rannikkoa. Etelärajat ulottuvat Arabianmeren rannoille.

Granaattiomenaviljelmät kasvavat Lähi-idässä, Kreikassa, Afganistanissa, Iranissa, Italiassa, Espanjassa, Armeniassa, Uzbekistanissa, Georgiassa, Azerbaidžanissa, Ranskassa, Portugalissa ja Tadžikistanissa. Kasvia viljellään aktiivisesti entisen Jugoslavian alueella.

Venäjällä on myös kulttuurigranaattiomena: Pohjois-Ossetiassa, Krimissä, Dagestanissa, Krasnodarin alueella, Sotšissa.

Kysymykseen siitä, kasvavatko granaattiomenat Abhaasiassa, vastaus on kyllä.

Missä herkullisin granaattiomena kasvaa

Kuinka granaattiomena kasvaa, missä sitä kasvatetaan ja milloin se kypsyy

Kysymykseen siitä, missä herkullinen granaattiomena kasvaa, ei ole yksiselitteistä vastausta. Eri maiden asukkaat ovat eri mieltä asiasta.

Azerbaidžanin granaattiomena on kuuluisa korkeista makuominaisuuksistaan... Azerbaidžanissa, Goychayn kaupungissa, pidetään perinteisesti granaattiomenafestivaaleja. Ja juuri Goychayn granaattiomena nauttii maan asukkaiden suurimmasta rakkaudesta.

Yleisesti uskotaan myös, että herkullisin granaattiomena kasvaa Iranissa, kulttuurin historiallisessa kotimaassa. Kreikkalaiset, joille Tunisia oli arvokkaimpien rakeisten omenoiden keskus, eivät ole samaa mieltä tästä lausunnosta.

Merkintä! Hedelmien makuun ei vaikuta se, miten ja missä granaattiomena kasvaa, vaan tietyn kasvin lajike. On olemassa makea, hapan ja makea ja hapan lajikkeita. Myös hedelmät, jotka kasvavat suotuisissa olosuhteissa, hedelmällisessä maaperässä ja kypsyvät + 25 ° C: n lämpötilassa, ovat parhaimman maun.

Granaattiomenojen vyöhykkeet tyypeittäin ja lajikkeittain

Maailmassa on vain 3 tyyppiä granaattiomena:

 1. Tavallinen. Tuottaa herkullisimmat hedelmät. Häneltä kaikki lajikkeet ovat menneet. Kasvaa villinä Länsi-Aasiassa ja Etelä-Euroopassa.
 2. Socotransky. Kasvaa Arabianmerellä Socotran saarella. Tämän satolajin maku on heikompi kuin tavallisen granaattiomenan. Siksi kasvia esiintyy luonnossa, mutta sitä ei viljellä.
 3. Kääpiö. Se on eristetty erillisenä lajina suhteellisen äskettäin. Tuottaa suuren määrän pieniä hedelmiä. Sitä kasvatetaan koti- ja koristekasvina.

Hedelmien makuun vaikuttaa suuresti lajike. Luettelo sisältää granaattiomenan tärkeimmät lajikkeet ja maat, joissa niitä kasvatetaan:

 1. Aswad, Sharodi, Ahmar, Halva. Viljelty Iranissa. Massan maku on makea, käytännössä ilman happamuutta.
 2. Ihana. Lajike, jossa on pehmeitä siemeniä. Suosittu Amerikassa.
 3. Malissi, Mangulati, Ras el Bahl, Red Loufani. Kasvatettu Israelissa. Maku on makea, vähähapaninen.
 4. Punainen galosha, Bela-Myursal, Kyrmyzy-kabukh, vaaleanpunainen galosha, Veles, Shah-par, Kaim-nar. Makea ja hapan lajikkeet. Heillä on hapokas, rikas maku. He kasvavat Krimissä ja Kaukasiassa.
 5. Bedana, Dholka, Alandi. Hedelmäliha on erittäin makea. Lajikkeet ovat tyypillisiä Intialle.
 6. Achik-Dona, Kazake-Anar, Kzyl-Anar. Makea ja hapan granaattiomenalajike. Lajikkeita viljellään aktiivisesti Keski-Aasian maissa. Kypsy lokakuussa.
 7. Kok, Ulfa, Kyzym, Wellis. Heillä on makea ja hapan hapokas maku.
 8. Lodzhuar, Vedana, Kadan, Nar-Shirin. Jotkut makeimmista lajikkeista. Suosittu ympäri maailmaa.
 9. Ulfi, Ak-Dona, Lor-Juar. Makaisimmat lajikkeet aikaisintaan. Jakelu kaikkialla maailmassa. Useimmissa maissa ne kypsyvät syyskuussa.

Suosituimmat koristelajikkeet ovat Multiplex, Chico, Variegata. Ne eivät kanna hedelmää, mutta kukkivat kauniisti.

Kun granaattiomena kypsyy

Kuinka granaattiomena kasvaa, missä sitä kasvatetaan ja milloin se kypsyy

Granaattiomenan ensimmäinen sato korjataan, kun kasvi on 3-4 vuotta vanha. Jos puuta kasvatettiin kasvullisesti, niin jo toisena vuonna. Sen jälkeen puu jatkaa hedelmien tuotantoa yli 100 vuoden ajan, mutta korkeimmat sadot ovat ensimmäisten 55-60 vuoden aikana.

Kasvukausi kestää 6 - 8 kuukautta. Viljelmässä on pitkittynyt kukinta-, hedelmä- ja hedelmäkypsymiskausi. Muodostumisesta täyteen kypsymiseen kestää 4-5 kuukautta.

Kuumissa maissa granaattiomenan kypsyessä se halkeilee suoraan oksille, elleivät ne onnistuneet poistamaan sitä puusta aikaisemmin, mutta jyvät eivät vuoda ulos. Tällaiset hedelmät eivät sovellu kuljetukseen, mutta niillä on rikas maku, joten he ovat iloisia käyttää paikalliset asukkaat.

Maissa, joissa on kylmempi ilmasto, lehdet katoavat osittain granaattiomenien kypsymisen aikana. Paljaiden oksien suuret kirkkaat hedelmät näyttävät erityisen epätavallisilta.

Granaattiomenojen kypsymisaika kasvupaikasta riippuen:

 1. Krim... Granaattiomenaa ei löydy vain puutarhoista, vaan myös julkisista puutarhoista, kaupungin puistoista. Hedelmät kypsyvät noin kuukauden ajan lokakuun alusta.
 2. Kun granaattiomena kypsyy Azerbaidžanissa? Sadonkorjuu alkaa 26. lokakuuta ja päättyy 7. marraskuuta. Tällä hetkellä maassa pidetään granaattiomenamessuja. Azerbaidžaanilaiset hedelmät eivät eroa toisistaan ​​täysin tasaisen muodon tai sileän kiiltävän ihon suhteen, mutta heillä on rikas makea maku.
 3. Turkissa... Se on tärkein granaattiomenavienti Venäjälle. Täällä kasvaa suuret pyöreät kiiltävät hedelmät, joilla on kirkas iho. Turkkilaisen sadon kypsyminen kestää syyskuun toisesta puoliskosta lokakuun loppuun.
 4. Armenia... Kausi alkaa lokakuun puolivälissä ja kestää myöhään syksyyn. Täällä kasvaa erittäin makeita ja mehukkaita hedelmiä.
 5. Abhaasia ja Georgia. Hedelmät kypsyvät myös lokakuun puolivälissä.
 6. Tadžikistan... Hedelmät alkaa korjata jo 10. lokakuuta, myöhemmät lajikkeet kypsyvät kuukauden loppuun mennessä.
 7. Israel... Granaattiomenan sadonkorjuukausi Israelissa kestää lajista riippuen elokuusta helmikuuhun. Se on yksi punaisten rakeisten hedelmien tärkeimmistä viejistä. Israelin granaattien tärkein ostaja on Venäjä.
 8. Sotši... Kypsytysjakso kestää lokakuusta marraskuun alkuun.
 9. Dagestanin... Täällä on havaittu aikaisempaa hedelmällisyyttä. Ensimmäiset granaattiomenat voidaan maistaa syyskuun jälkipuoliskolla.
 10. Iran... Täällä kasvatetaan yli 100 granaattiomenalajiketta. Varhainen kypsyminen alkaa syyskuun lopussa, suurin osa kypsyy lokakuun puolivälistä marraskuun loppuun. Marraskuun puolivälissä se isännöi granaattiomenafestivaaleja nimeltään "Sata rubiinin siementä"
 11. Tunisia... Mehukas ja makea hedelmä korjataan syyskuussa.
 12. Kreikka... Lokakuun katsotaan olevan granaattiomenakausi.
 13. Espanja... Täällä viljeltyjen monenlaisten lajikkeiden vuoksi granaattiomena korjataan lokakuusta joulukuuhun.

Kypsä hedelmä merkkejä

Kuinka granaattiomena kasvaa, missä sitä kasvatetaan ja milloin se kypsyy

Jos valitset kypsämättömän granaattiomenan, se kypsyy kotona. Tällaisten hedelmien maku on kuitenkin huonompi kuin puussa kypsyneiden. Tästä syystä täysin kypsät granaattiomenat korjataan yleensä leikkaamalla ne oksista oksalla. tallennettu sato yli 3 kuukautta.

Kuinka tunnistaa kypsät granaattiomenahedelmät:

 1. Jyviä. Kypsissä näytteissä ne ovat pitkänomaisia ​​ja niille on ominaista selvästi näkyvä nauha.
 2. Kirkas ihon sävy. Viininpunaiset, vaaleanpunaiset ja punaiset granaattiomenat ovat myynnissä. Näytteet, joissa on vaaleat täplät, eivät ole kypsiä. Mitä tummempi kuori, sitä makeampi hedelmä.
 3. Kuori ulkonäkö. Kotelon tulee olla kosketuskuiva, ilman halkeamia, kolhuja tai muita vaurioita. Kuvatut merkit osoittavat ylikypsää hedelmää.
 4. Napautustesti. Jos koputat kypsää hedelmää, kuori antaa soivan "metallisen" äänen. Jos se on kuuro, granaattiomena on kypsä.
 5. Haju. Mitä rikkaampi tuoksusta johtuva tuoksu on, sitä hedelmällisempi on. Kypsät granaattiomenat eivät käytännössä anna mitään aromia.
 6. Paino. Jos hedelmä on raskaampaa kuin näyttää, niin se on kypsä. Kypsät näytteet ovat kevyitä.
 7. Munasarja. Kypsissä granaattiomenoissa se on kuiva, ilman vihreitä epäpuhtauksia.

johtopäätös

Granaattiomena on levinnyt ympäri planeettamme sopivassa subtrooppisessa ilmastossa. Sitä löytyy jopa Venäjän eteläisistä kaupungeista. Loppujen lopuksi eksoottinen puu selviää helposti pakkasista -15 ° C: seen eikä heitä hedelmiä pois myöhään syksyllä.

Apurahan kypsymisaika riippuu viljelyalueesta ja lajikkeesta. Korjuukauden pääkausi alkaa kuitenkin syyskuun lopusta marraskuuhun.

Lisää kommentti

Puutarha

Kukat