Ominaisuudet sängyn valmistuksessa porkkanoille syksyllä

Korjataksesi korkealaatuisen porkkana sadon sivustoltasi ja saadaksesi suuria, makeita juurikasveja, on tärkeää paitsi kiinnittää huomiota myös siementen valintaan. Yksi pääedellytyksistä on maaperän oikea valmistelu porkkanoille avoimella kentällä.

Kaikki tapahtumat on toteutettava syksyllä. Tietoja siitä, millaista maata porkkanat rakastavat, sekä kaikista puutarhan syksyisen valmistelun vivahteista istutusta varten, lue artikkeli.

Porkkanan istutusominaisuudet

Syksyinen jakso on melkein ihanteellinen aika levittää pintakerros maaperään. Talven aikana kaikki lannoitteet kyllästävät maaperää, ja istutetut viljelykasvit alkavat välittömästi imeä ravintoaineita tarvittavassa muodossa.

Syksyllä istutetut porkkanat kasvavat suuremmiksi, ovat vähemmän alttiita tuholaisille ja käytännössä eivät ole alttiita taudeille. Lisäksi sato ilmestyy 1-2 viikkoa aikaisemmin kuin myöhäiset lajikkeet.

Porkkanapetiä valitaan siellä, missä rikkaimpia kasvaa vähiten. Ne esiintyvät aina muiden kasvien edessä, häiritsemällä muiden taimien normaalia kehitystä.

Ominaisuudet sängyn valmistuksessa porkkanoille syksyllä

Viileämmillä alueilla on tärkeää valita oikea lajike - sen on oltava kestävä alhaisissa lämpötiloissa ja runsaasti karoteenia.

Siperian ja Ural erityiset lajikkeet ovat sopivia, jotka kasvattajat ovat kasvataneet ankaraan ilmastoon:

 • Dayana;
 • Nastena on makea;
 • Syksyn kuningatar;
 • Chantenay;
 • Nantes-4;
 • Vitamiini-6;
 • Vertaansa vailla.

Talviistutusta varten on parempi valita paikka korkeudelle. Lumi sulaa siitä nopeammin keväällä, ja vettä ei tule pysähtyä. Porkkanat eivät pidä luonnoksista, joten he tarvitsevat tuulen suojassa olevan paikan.

Minkä maaperän porkkanat pitävät?

Kirkkaan oranssi vihannes suosii kevyttä maaperää. Puutarhurit lisäävät usein hiekkaa, jotta se olisi ilmavapaa ja hapettunut. Jos sivustolla on savea ja raskasta maaperää, sinun on lisättävä ämpäri jokaisesta neliömetristä. Hedelmällisyyden ja rapeuden lisäämiseksi kompostia voidaan lisätä samaan määrään joen hiekan kanssa.

Viite. Valitse porkkanoita varten alueet, joissa on kirkasta auringonvaloa. Varjostus vaikuttaa negatiivisesti makuun ja satoon.

Liiallinen hiekka puolestaan ​​häiritsee porkkanoiden ja ravinteiden tarvitsemaa kosteuden pidättämistä. Siksi on hyödyllistä lisätä ämpäri mätää kompostia tai 3–4 kg lehtihumusa. Puun sahanpurua käytetään myös, mutta niiden on oltava hyvin mätää, jotta ne eivät hapota maaperää.

Ominaisuudet sängyn valmistuksessa porkkanoille syksyllä

Happamuus

Et voi istuttaa viljelmää happamaan maaperään, sen vuoksi juuret ovat karvaisia ​​ja kömpelöitä. Kalkkia tai liitua voidaan lisätä happamalle alueelle. Ne ovat hajallaan pinnan yli seuraavaa kaivaamista varten lapion bajonettia vastaavaan syvyyteen. Porkkanat rakastavat pH: ta 6-6,5, toisin sanoen neutraalia tai lievästi happamaa maata.

Enintään 6: n happamuudella lisätään 300 g kalkkia tai liitua kutakin neliömetriä kohti.

Sopivat edeltäjät

Jotkut kasvit kykenevät uuttamaan kaikki ravintoaineet maaperästä, joten porkkanoita ei tule istuttaa niiden jälkeen. Nämä sisältävät fenkoli, persilja, pastinaakka, kumina, pavut, porkkana itse.

Tomaatteja, kesäkurpitsaa, perunaa, kurkkua, sipulia ja valkosipulia pidetään hyvina edeltäjinä. Jos kaksi viimeistä kasvia jätetään porkkanapenkkien viereen, juurikasvi on suojattu tuholaisilta.

Kuinka valmistella maata puutarhassa

Ominaisuudet sängyn valmistuksessa porkkanoille syksyllä

Valmistettaessa sänkyä porkkanoille syksyllä, käytetään yhtä kahdesta kaivuustavasta. Ensimmäinen on, että maapähkinä voidaan jättää ehjäksi, murtumatta, jotta säilytettäisiin maassa hyödyllisten bakteerien enimmäismäärä ja ala- ja yläkerroksen suotuisa mikrofloora. Toisessa vaiheessa murtuminen kokonaan ja kerrosten kääntäminen. Jälkimmäinen menetelmä myötävaikuttaa kuitenkin maaperän jäätymiseen, joten sitä ei käytetä, jos varhaiset pakkaset alkoivat syksyllä.

Orgaanisia lannoitteita ei käytetä puutarhaan. Valmistetun reiän syvyyden tulee olla vähintään 15 cm, jotta kosteus ei stagna siinä. Tätä paikkaa ei pitäisi enää koskea seuraavan 1,5 kuukauden aikana ennen istutusta. Lokakuussa, kun maaperä laskeutuu ja tiivistyy hiukan, vaakatasossa tehdään äkeet äkeet.

Seuraava vaihe on siemenurien tekeminen. Niiden syvyyden tulisi olla vähintään 5-6 cm.Jos maaperä on savinen ja raskas, riittää, että jokaisesta jätetään 1 cm. Urien välillä on etäisyys 15-20 cm. Istutuskohta on melkein valmis, se jätetään yksin 3-4 viikkoa peittämällä sateista elokuvalla.

Vedenläpäisevyystesti

Vedenläpäisevyys on yksi tärkeimmistä maaperän ominaisuuksista. Se riippuu koostumuksesta, sen rakenteesta ja kosteuden tiheydestä. Puutarhassa voit tarkistaa tämän indikaattorin yksinkertaisella tavalla. Metallisylinteri, jonka halkaisija on 50–60 cm, puristetaan 5–10 cm syvyyteen. Toinen sylinteri leikataan sen ympärille, mutta halkaisijaltaan suuri - 90–95 cm. Maaperä on tiivistetty runkojen seinämiin hyvin, ja kunkin sisäpuolelle on asennettu vaaka vesitason mittaamiseksi ja lämpömittarit.

Mittaukset on tehtävä lämpötilassa + 10 ° C ja vedenpaineessa 5 cm. Vedenkestävyyden optimaalinen indikaattori on 100–500 mm vesipylväästä. Yli 1000 merkinnän katsotaan olevan täydellinen vika ja alle 30 mm vesipylvään - epätyydyttävä. Vedenläpäisevyys mitataan 5-6 tunnissa.

lannoitus

Ominaisuudet sängyn valmistuksessa porkkanoille syksyllä

Tärkeä sääntö porkkanoiden maaperän lannoittamisessa on kategorinen kielto tuoreen lannan syöttämisestä... Tällaisesta lisäaineesta juuret rapistetaan, halkeillaan ja ovat liian kuivia.

Mineraalilannoitteina käytetään superfosfaattia tai kaliumsuolaa - 15-20 g / 1 neliömetriä. m. Puutuhka kompensoi hyvin fosforin puutteen maaperässä. Klooripitoiset lannoitteet eivät ole toivottavia; porkkanat reagoivat niihin erittäin kielteisesti.

Viite. Koko kasvukauden ajan, maaperään istutuksesta sadonkorjuuseen, porkkanat lannoitetaan vain kahdesti: neljä viikkoa ensimmäisten versojen ilmestymisen jälkeen ja sitten vielä neljän viikon kuluttua.

Älä unohda, että porkkanat imevät aktiivisesti kaikki elementit maaperästä, joten kaupassa ostettujen kemikaalien käyttöä ei suositella.

Milloin ja miten istuttaa

Porkkanan istuttamiseen ennen talvea tarkkaa päivämäärää on vaikea ilmoittaa, koska kaikki riippuu sääolosuhteista... Optimaalinen ajanjakso on marraskuun toinen puoli.... Tärkein ehto on vakaa ilman lämpötila + 3 ° С - -5 ° С kahden viikon ajan. Pienimmässä lämpenemisessä taimet ilmestyvät nopeasti, ja sitten kuolevat, kun ne eivät kestä talvea.

Siemenet kylvetään valmistetulle alueelle. Ne on ripotettava lämpimän ja kuivan maakerroksen päälle, ja turpeen tai humuksen päälle on levitettävä enintään 3 cm: n kerros. Kaikki yhdessä on tiivistettävä hiukan lapioilla, mutta sitä ei tarvitse peittää voimakkaasti.

Taimet eivät vaadi erityistä hoitoa. Riittää peittää sängyt neuloilla, ja jos sataa lunta, muodostu liian korkeiksi lumisateiksi.

Vinkkejä kokeneilta puutarhureilta

Ominaisuudet sängyn valmistuksessa porkkanoille syksyllä

Syksyn istutuksella on erityisiä etuja. Tuore sato on mahdollista korjata kevään alussa juuri silloin, kun todella haluat tuoreita vitamiineja.

Yksi yleisimmistä virheistä, joita kokeneet kesäasukkaat suosittelevat välttämään, on porkkanan kylvö kauan ennen ensimmäistä kylmää säätä. Sää myöhään syksyllä on vaihdettava, ja pitkittyneet pakkaset korvataan usein terävällä lämpenemisellä, mikä myötävaikuttaa siementen itämiseen.

Ylimenoitumisen välttämiseksi ja siementen jakamiseksi tasaisesti koko alueelle on suositeltavaa sekoittaa ne kuivahiekkaan tai mannasuhteeseen suhteessa 1: 5 ennen istutusta.

Toinen arvokas neuvo ammattitaitoisilta puutarhurit: missään tapauksessa ei pidä kasvattaa siemeniä ennen syksyyn istutusta, niiden on oltava kuivia. Tämä toimenpide on välttämätön vain kevättaimeille.

johtopäätös

Rikas sato porkkanaa aikaisin keväällä ei ole vaikea saada. Riittää, kun kiinnitetään huomiota maaperän valmisteluun ja istutuspaikan valintaan, ruokitaan maaperä ja valitaan sopiva lajike.

Maukkaat, terveelliset ja vitamiiniporkkanat soveltuvat tuoreisiin ruokiin, lisäruokia ja salaatteihin, mutta toisin kuin myöhäisissä lajikkeissa, ne eivät sovellu pitkäaikaiseen varastointiin.

2 kommentti
 1. hahmo
  Vladimir

  Suurin osa suosituksista on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille agronomille, etenkin kokemukselle vedenläpäisevyydestä ja myös pH-mittauksesta.

 2. hahmo
  Ludmila

  Muista artikkeleista luin, että porkkanat eivät pidä tuhkan lisäämisestä maaperään ... Ketä uskoa?

Lisää kommentti

Puutarha

Kukat