Mikä on maissinkuivaaja, miten se toimii ja kuinka tehdä se itse

Maissilla on edelleen kysyntää maailmanmarkkinoilla huolimatta ostohintojen laskusta. Mutta on yksi tärkeä vivahdus - korjatun viljan kosteuspitoisuus on 35–40%. Pitkäaikainen varastointi vaatii 15% tai vähemmän. Siksi erityisiä kuivaimia käytetään raaka-aineiden kosteuspitoisuuden vähentämiseen.

Mikä on maissin kuivain

Mikä on maissinkuivaaja, miten se toimii ja kuinka tehdä se itse

Viljakuivaimet ilmestyivät korkean suorituskyvyn kombainien ansiosta. Sadonkorjuu suurina määrinä sai meidät ajattelemaan nopeutettua tapaa suorittaa valmistelutyöt ennen varastointia.

Aikaisemmin vilja kuivattiin ulkona auringossa. Tämä on pitkäaikainen menetelmä, joka ei takaa korkealaatuista kuivausta. sitä paitsi teollisuusvolyymeille vaadittiin suuria alueita. Siksi viljakuivaimet luotiin.

Nämä yksiköt on jaettu liikkuviin ja kiinteisiin. Erot johtuvat niiden suunnittelupiirteistä.

Maissi kuivaimet ovat seuraavia:

 1. Kaivos. Se on kiinteä alusta, joka on asennettu tukevalle alustalle. Siinä on 2 pystyakselia, joilla on sama tilavuus. Maissin kuivaus tapahtuu kuumalla ilmalla. Yhdessä kulussa vilja menettää korkeintaan 6% kosteutta, joten korkealaatuiseen kuivaukseen vaaditaan useita siirtoja. Mitoista riippuen ne kuivaavat 8-16 tonnia yhdessä jaksossa.
 2. Rumpu. Niitä pidetään liikkuvina yksikköinä, koska ne ovat kooltaan kompakteja. Suunnittelussa on 3 pääelementtiä: rumpu, lämmitysalue, jäähdytyskammio. Vaikka rumpukuivaajat ovat pieniä, ne ovat melko tehokkaita. Vaihtoa varten sellaiset laitteet kykenevät käsittelemään 10-600 tonnia maissia mallista riippuen.Mikä on maissinkuivaaja, miten se toimii ja kuinka tehdä se itse
 3. Kammioon. Nämä ovat suuria rakenteita, joita käytetään teollisessa mittakaavassa. Heillä on 2 kammiota, joissa on rei'itetty pohja. Vilja peitetään kerroksilla: kukin seuraavaksi edellisen kuivaamisen jälkeen. Suunnittelussa on erityisiä ruuveja, jotka on suunniteltu kerrosten sekoittamiseen. Kammiokuivaajat tarjoavat vaaditun maissin kosteusprosentin yhdellä kertaa.
 4. Kierrättämällä. Nämä kuivaimet toimivat samanlaisella periaatteella kuin miinankuivaimet. Vilja jaetaan kahteen virtaan. Ensimmäisessä akselissa kuivaamisen jälkeen pieni määrä maissia ohjataan toiseen. Siellä se sekoitetaan märkäraaka-aineisiin. Tämän järjestelmän ansiosta saadaan osittain kuivattu vilja. Sen jälkeen se palaa takaisin ensimmäiseen akseliin. Jakso toistetaan, kunnes se on täysin kuiva.

Toimintaperiaate

Viljan kuivaaminen tapahtuu kuuman ilman avulla. Työn tarkoituksena on vähentää maissin kosteuspitoisuutta 15%: iin. Ilman tätä viljaa ei voida varastoida pitkään.

Tasapaino on tärkeä. Lämpötilan nousu lisää asennuksen tuottavuutta, mutta jos lämpötila on liian korkea, vilja palaa. Siksi lämpötilansäätöjärjestelmä sisältyy aina kuivaimen suunnitteluun.

Kuinka maissia kuivataan teollisessa mittakaavassa

Yleisimmin teollisessa mittakaavassa maissi kuivataan munakkaalla. Tätä varten käytetään kammioviljakuivainta. Prosessi tapahtuu lämpötiloissa +35 - + 50 ° C.

1 kg kosteuden poistaminen vaatii noin 8,5 MJ lämpöenergiaa. Kammiokuivaajien hyötysuhde on noin 35% ja kaivoskuivaimien - 60%.

Ensimmäisessä vaiheessa ne alkavat raaka-aineen alustavalla lämmityksellä. Käytä korotettuja lämpötiloja, koska alkio lämpenee hitaammin.Tieteellisen kokemuksen perusteella kuumentaminen + 50 ° C: n lämpötilassa vähentää raaka-aineiden kuivausaikaa 7 tunnilla ja lisää kosteussatoa lähes 11%. Seurauksena kasvin tuottavuus kasvaa 22% verrattuna tavanomaiseen kuivaukseen.

Maissi kuivataan ensin maastossa, koska märkiä ytimiä on vaikea erottaa ilman vaurioita. Korvat kuivataan 18 - 20%: n kosteuspitoisuuteen, minkä jälkeen jyvä puidaan. Sitten se lähetetään lopulliseen kuivaukseen.

On olemassa eriytetty kohtelu. Sen avulla voit lisätä yksiköiden tuottavuutta 20-30%. Periaatteena on lämpötilan asteittainen nostaminen.

Se on kiinnostavaa:

Mikä on maissiaura ja kuinka tehdä se itse

Kuinka puhdistaa maissia jyvistä kotona: parhaat elämän hakkerit vihannesten nopeaan käsittelyyn

Kuinka erottaa rehumaissit ruokamaissista ja molemmat tyypit

Kuivaimen tekniset tiedot ja mitat

Viime vuosina kaivojen viljakuivaimia käytetään useimmiten. Yksiköiden tekniset ominaisuudet on esitetty taulukossa.

luonteenomainen Vähimmäishinta Enimmäisnopeus
Maissin kosteuden poisto 25 - 15%, t / h 2,5 22
Tilavuus, m³ 16 78
teho, kWt 12 60
Maakaasun kulutus tonnilta, m³ 1,1 1,1
Korkeus, m 10,5 24,9
Pituus, m 5,35 6,5
Leveys, m 5 5,7

Kuinka tehdä itse-tee-maissikuivain

Maissikuivain on helppo valmistaa omin käsin. Sen suorituskykyä ei voida verrata tehtaan vastaaviin, mutta kustannukset ovat minimaaliset.

Mitä materiaaleja voidaan tehdä

Kuivaimen tekemiseen tarvitset seuraavat materiaalit ja työkalut:

 • metalli tynnyri;
 • metalliputki, jonka halkaisija on 200 mm;
 • ohivirtausmoottorien;
 • lämmönkestävä putki turboahtimelle (se on yleensä kumia, mutta on myös metallisia);
 • kaasunpolttaja;
 • hitsauskone;
 • porata;
 • Bulgaria.

Vaihe vaiheelta

Kaikkien materiaalien valmistelun jälkeen he alkavat koota:

 1. Putkessa, jonka leikkaus on 200 mm, reikiä tehdään porauksella koko pinnan yli 20 mm etäisyydellä toisistaan. Reiän halkaisija - 2-3 mm. Yläosa on panimoitu.
 2. Samasta putkesta ja tynnyristä leikataan yksi reikä, joiden halkaisija on sama kuin turboahtimen putki.
 3. Vastakkaiselta puolelta tynnyriin on leikattu ovi. Sitä tarvitaan viljan uuttamiseen.
 4. Iso putki työnnetään tynnyriin siten, että reiät kohdistuvat. Sen jälkeen ne hitsataan.
 5. Kytke turboahdin. Tätä varten he panivat putken päälle ja panivat sen piipun putkeen.

Tämä täydentää tuotantoa. Maissi kaadetaan tynnyriin käyttöä varten. Sen jälkeen poltin sytytetään ja liekki ohjataan toimivaan turboahtimeen. Kuuma ilma tulee sisäputkeen ja sieltä reikien läpi kuivattuihin raaka-aineisiin.

Kuinka kuivata vilja ilman kuivainta

Pienet viljamäärät kuivataan useimmiten ilmassa. Ota tämä käyttöön jonkinlainen arkkimateriaali ja laita se usean sentin etäisyydelle maasta. Sen jälkeen maissia levitetään siihen. Aurinko aiheuttaa korvien kuivumisen.

Viikon kuluttua jyvät poistetaan munastista ja lähetetään lopulliseen kuivaukseen. Raaka-aineet siirretään katossa ja kaadetaan kankaalle. Paikan tulee olla hyvin ilmastoitu. Jotta raaka-aine ei ala mädäntymistä, sitä sekoitetaan päivittäin.

Monet käyttävät myös sähkölämmittimiä. Vilja kaadetaan alhaisiin astioihin, joiden kerros voi olla enintään 2 cm, ja sijoitetaan lämmittimen lähelle. Ilman kiertämisen varmistamiseksi käytetään lisäksi tuuletinta.

Maissi kuivataan myös takan päällä. Tätä varten se kaadetaan verkkoihin. Lämmin ilma poistaa vähitellen kosteuden papuista keiton aikana.

Myös nykyaikaiset hedelmäkuivaimet tekevät työstä hyvin. Tätä varten mökkeistä erotetut jyvät sijoitetaan ritiliin yhdessä kerroksessa. Kuivattu + 40 ° C: ssa. 1,5 tunnin välein jyvät sekoitetaan ja alustat vaihdetaan.

Mikä on maissinkuivaaja, miten se toimii ja kuinka tehdä se itse

Se on kiinnostavaa:

Mikä on maissi kylvökone: toimintaperiaate, parhaiden mallien katsaus

Mikä on maissinhoitoaine, miten se toimii ja kuinka tehdä tällainen yksikkö omilla käsillä

johtopäätös

Maissi kuivataan sekä kotona että työssä. Se on yksinkertainen prosessi. Tehdaslaitteet ovat tasapainoisempia ja tehokkaampia, mutta kalliita. Siksi monet viljelijät mieluummin tekevät oman kuivausrummunsa. Tämä vaatii vähän materiaalia, josta puolet löytyy mistä tahansa kotitaloudesta.

Lisää kommentti

Puutarha

Kukat