Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet

Tomaatit ovat yksi yleisimmistä vihanneskasveista. Lajikkeiden ja hybridien lukumäärä on tuhansissa. Tänään autamme sinua ymmärtämään koko tomaattilajikkeen ja kerromme sinulle, mitkä lajikkeet ja hybridit ovat parempia valita erityisten kasvatusolosuhteiden ja ominaisuuksien perusteella.

Tomaattien päätyypit

Kasvusta riippuen tomaatit jaetaan useita tyyppejä:

Katsotaanpa tarkemmin kutakin lajiketta.

Leima

Nämä ovat lyhyimmät tomaatit, ja ne erottuvat pensan pienikokoisesta ja paksusta varasta.... Vakiolajikkeet eivät ole tuottavimpia lajikkeita, niiden tärkein etu on varhainen kypsyys.

Lajien tärkeimpiä etuja ovat:

 • vastustuskyky haitallisille tekijöille - kuivuus, pakkasta;
 • paksu varsi, jonka ansiosta kasvi menee hyvin sitomatta;
 • tiukka istuvuuden takia
 • juurten matala sijainti, joka mahdollistaa veden ja lisäravinteiden aktiivisen imeytymisen;
 • hedelmien hyvä kuljetuskelpoisuus.

Vakiokasveja kasvatetaan pääasiassa kasvihuoneissa ja kylpylöissä, on suositeltavaa istuttaa avoimessa maassa vain eteläisillä alueilla.

Vakiolajit sisältävät seuraavat lajikkeet:

 1. Cameo on varhain kypsä lajike, jolla on sileät hedelmät, mehukas massa ja miellyttävä tuoksu.
 2. Buyan - lieriömäisten hedelmien keskimääräinen paino 90 g. Erinomainen säilyttämistä varten, kestävä säähavainnoille, tupakan mosaiikki.
 3. Jamalille on ominaista lisääntynyt vastustuskyky tauteille ja tuholaisille. Asianmukaisella hoidolla saadaan hyvä sato tiheitä, pyöristettyjä hedelmiä, jotka painavat 70–100 g.

Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet

määrittelemätön

Määrittelemättömien tomaattien varsi on 2–4 metriä korkea, joten lajikkeet on sidottava toisiinsa. Pysäytä varren yläosa kasvin kasvun rajoittamiseksi. Tälle lajikkeelle on ominaista pitkäaikainen hedelmällisyys: lämmitetyissä kasvihuoneissa kasvi tuottaa satoa ympäri vuoden.

Viite. Kulttuuri on hieno eteläisille alueille. Keskikaistalla sitä kasvatetaan kasvihuoneissa. Alueilla, joilla on lyhyt ja viileä kesä, on parempi olla istuttamatta määrittelemättömiä lajikkeita.

hyötyjä:

 • korkea saanto - 14 - 17 kg / m²;
 • kestävä immuniteetti sieni-sairauksille ja luonnon epämääräisyyksille.

Haittapuolia ovat maatalouden tekniikan sääntöjen pakollinen tiukka noudattaminen, varsinkin kun muodostuu kasvispensas.

Monien määrittelemättömien kulttuurien joukossa on:

 1. Enkeli F1 - uusi kotimainen hybridi rajoittamatta viljelyaluetta, varhainen kypsyminen, salaattitarkoituksiin. Eroaa korkealla saannolla, hyvällä immuniteetillä fusariumille ja verticilliumille.
 2. Belfast F1 - suosittu varhaisen kypsä hybridi, immuuni cladosporiumille, fusariumille, tupakan mosaiikille, sietää kuljetusta hyvin. Hedelmät, joiden keskimääräinen paino on 210 g, eivät halkeile, sato on korkea - jopa 26 kg / m².
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatti enkeli F1

Muut määrittelemättömät lajikkeet ja hybridit - Walfordin ihme, murskattu sydän, Tyler f1, leijona sydän, Siperian tähti.

Semi-tekijä

Puoli-determinantit lopettavat kasvamisen noin 10–12 kukinnassa, on korkea sato, eivät vaadi monimutkaista huoltoa, sopivat kasvihuoneisiin ja avomaan.

Lajien erottuva piirre - lyhyet interoodit.

Monien puoliemääritteisten lajikkeiden joukossa on:

 1. Magnus - varhainen lajike, jossa on maukkaita hedelmiä ja jota pidetään ihanteellisena säilytystä varten.
 2. Siluetti - kasvihuonehybridi, sen pienet hedelmät varastoidaan ja kuljetetaan täydellisesti.
 3. punainen nuoli - Yhdellä vaatimattomimmista lajikkeista, jotka soveltuvat säilyke- ja kesäsalaattien säilytykseen, on korkea sato.
 4. Zinulya - kauden puolivälissä käytettävä lajike, jolla on suuret ja makeat hedelmät.
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatti Magnus

määräävä tekijä

Determinantti-tomaatit ovat lajikkeita, jotka lopettaa kasvun, kun ne ilmestyvät kukkaklusterin yläosaan... Korkeus on enintään 80 cm, ja niitä kasvatetaan kaikkialla: eteläisillä alueilla - avoimessa maassa, muualla Venäjällä - pikkuhuoneissa ja kasvihuoneissa.

Tällaiset kasvit kantavat hedelmää 1 kerran vuodessa. 1-3 viikon ajan.

Määrittävien tomaattien tärkeimmät edut:

 • varhainen kypsyysaste;
 • korkea tuottavuus;
 • ystävällinen paluu;
 • tarpeeton hoito;
 • mahdollisuus kasvaa jopa pohjoisilla alueilla;
 • soveltuvuus säilömiseen.

Haitat ovat kiistanalaiset - Joidenkin vihannesten viljelijöiden mielestä määritetyt tomaatit ovat vähemmän maukkaita.

Parhaat determinanttitomaatit:

 1. Alsou - keskivaikea, suurhedelmäinen lajike. Kasvatettu avoimessa ja suljetussa maassa, sato jopa 9 kg / m². Kulutetaan tuoreena ja salaattina.
 2. Gina TST on keskikauden lajike, joka ei vaadi puristamista kasvihuoneissa ja avoimessa maassa. Kestää säröilyä ja tauteja, soveltuu säilytykseen ja tuoreeseen kulutukseen.
 3. Lyubasha F1 - Universaali erityisen varhainen hybridi, säröilyä ja tauteja kestävä, sopiva viljelyyn avoimessa ja suljetussa maassa. Ero korkea sato - jopa 20 kg / m².
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatti Alsou

Avoin maa

Uskotaan että Avomaalla kasvatetut tomaatit ovat maun, koon ja saannon suhteen suurempia kuin kasvihuonekasvit... Avoimessa puutarhassa pölytys on parempi ja kasvihuoneessa lisääntynyt kosteus vaikuttaa siitepölyn laatuun.

Eteläisillä alueilla melkein mikä tahansa lajike tai hybridi on istutettu avoimeen maahan. Valittaessa lajiketta istutettavaksi keskikaistalle tai Siperiaan, seuraavat ominaisuudet otetaan huomioon:

 • varhainen kypsyysaste - suositellaan varhaista ja keski-aikaista;
 • paras valinta olisi alikokoiset lajit - vakio-, determinantti- ja puolimäärittelijät, sellaisia ​​lajeja on helpompi peittää pakkasten tapauksessa;
 • immuniteetti myöhään leviämistä vastaan ​​- yleisin tauti näillä alueilla;
 • kyky kypsyä varhaisen sadonkorjuun jälkeen, koska pohjoisilla alueilla sato korjataan ennen ensimmäisiä pakkasia.

Tomaatin valitseminen avointa maata varten, kiinnitä huomiota seuraaviin lajikkeisiin:

 1. Boney-MM - erittäin varhain kypsyvä lajike, sopii viljelyyn koko Venäjällä, vakio, kompakti. Hedelmät ovat punaisia ​​ja mehukkaita. Se ei tarvitse erityistä hoitoa, se kypsyy ennen myöhäisen taudin puhkeamista.
 2. Torbay F1 - puolivälissä varhaisessa vaiheessa determinanttihybridi, tarvitsee sitomista ja puristamista. Hedelmät ovat lihaisia, makeita, vaaleanpunaisia, soveltuvat tuoreen kulutuksen ja säilömisen tarpeisiin. Eroaa korkealla vastustuskyvyllä taudeille ja kuivuudelle.
 3. Kaki - Kauden puolivälissä ratkaiseva lajike, hedelmät ovat pyöreitä, kellanruskeita, lihaisia. Kulttuuri sietää hyvin huonoa säätä, erottuu hyvästä kuljetettavuudesta ja turvallisuudesta, kypsyy hyvin sisätiloissa.
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatti Torbay F1

Myös muut lajikkeet ja hybridit ovat sopivia. - Babushkino, Nastena F1, Rosanna F1, Lady, Kasamori F1, Crystal F1.

Kasvihuoneelle

Kaikki tomaattilajikkeet eivät sovellu kasvihuoneissa viljelyyn.... Kasvihuonekasvilajikkeilla ja hybrideillä on oltava vahva immuuni useille sairauksille ja infektioille, koska muutokset kasvihuoneilman mikroilmastossa vaikuttavat sadon terveyteen.

Kun valitset lajiketta, ota huomioon kasvin ja kasvihuoneen korkeus, koska korkeat tomaatit tarvitsevat tilaa.

Hyönteisten pölyttäminen on siksi vaikea päästä kasvihuoneeseen itsepölyttävät lajikkeet ovat edullisia.

Aloittelijoille suosittele seuraavia lajikkeita ja hybridejä:

 1. Diva F1 - yleisesti sovellettavan varhaisen kypsymisen determinanttihybridi.Useimmat tomaattisairaudet eivät vaikuta niihin. Suurhedelmäinen, antaa hyvän sadon pienellä vaivalla.
 2. Blagovest F1 - puolivälissä varhaisessa vaiheessa määrittelemättömät suurhedelmäiset hybridi, kestävät mosaiikkia, kladosporioosia, myöhään leviämistä. Tuottaa runsaasti satoa, joka sopii erinomaisesti salaatteihin ja säilykkeisiin. Puristuminen on pakollista 1,5-2 m korkeudella.
 3. budjonnovka On puolivälissä kauden määrittelemätön lajike, joka ei vaadi erityistä hoitoa. Hänellä on vakaa immuniteetti sairauksille, se on hyvin varastoitu ja sietää kuljetusta, tuottavaa, universaalia tarkoitusta.
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatti Blagovest F1

Säilytystä varten

Kun valitset tomaattia purkittamista varten, ota huomioon muutama vivahde:

 • hedelmän koko ja muoto;
 • ihon tiheys;
 • pienet siemenkammiot;
 • lihaiset seinät.

Nykyaikaiset kasvattajat ovat kasvataneet suuri määrä lajikkeita ja hybridejä, jotka soveltuvat säilytykseen:

 1. aataminomena - määrittelemätön kasvihuonelajike, jonka pyöreät, täysin tasaiset hedelmät painavat noin 130–180 g. Sille on suuri tuottavuus, hyvä sairauksien kestävyys ja suuren määrän tomaatteja samanaikainen kypsyminen.
 2. Barnaul-säilyketehdas - determinantti varhaisessa vaiheessa kypsyvä lajike avoimessa maassa, tomaatit, joiden paino on 40–60 g, kypsyvät yhdessä. Ihanteellinen purkittamiseen.
 3. Tanya F1 - determinanttityyppinen keskikauden hybridi, pyöreät hedelmät, paino 150–170 g. Ei vaadi erityistä hoitoa, kestää tomaattisairauksia, ei vaadi puristamista, antaa korkealaatuisen sadon.
 4. Peittausherkku - pidetään ihanteellisena lajikkeena purkittamiseen.

Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet

Kasvaa parvekkeella

Yksinkertaisin ohje siemeniä ostettaessa on merkintä pakkaukseen "parvekelajike". Myös kiinnitä huomiota tällaisiin ominaisuuksiin:

 • itsepölytyksen;
 • varhainen kypsyysaste;
 • tiiviys;
 • immuniteetti sairauksille;
 • matala juurijärjestelmä.

Älä sijoita läheisyyteen astioita, joissa on erityyppisiä tomaatteja... Jos tapahtuu ristipölytystä, sato vaikuttaa laatuun.

Maassamme suosituimmat ovat:

 1. Parveke ihme - pieni kompakti pensas on kirjaimellisesti peitetty pienillä tomaateilla, keskimääräinen paino 60 g. Omapölyinen, varhain kypsyvä lajike. Sitä kasvatetaan ympäri vuoden, sato on korkeintaan 2 kg / bushi.
 2. Ballerina F1 - varhain kypsä hybridi, kerätä jopa 2 kg tomaatteja pensasta. Se on hyvin varastoitu, sillä on vahva immuniteetti sairauksille, sietää lämpötilan muutoksia hyvin, erittäin maukas.
 3. Keltainen helmi - varhaisessa vaiheessa kypsä, pienillä keltaisilla hedelmillä, joiden paino on noin 30 g. Valaistuksen kannalta tarpeeton. Kompakti holkki antaa jopa 6 kg satoa.
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatti keltainen helmi

Kylmäkestävä

Kylmäkestäviä tomaatteja on helpompi sietää kuin toisia.

Tällaiset lajikkeet ovat erittäin suosittuja pohjoisilla alueilla.:

 1. Snegirek - kylmäkestävien tomaattien ehdottoman ennätyksen haltija, kasvaa ja kantaa hedelmiä 0 ° C: n lämpötilassa, alimitoitettu. Hedelmät ovat suuria, painavat jopa 200 g. Ei vaadi puristamista.
 2. Taimyrin - erittäin varhainen kypsyminen, vakio, kestää myöhään leviämistä ja matalia lämpötiloja. Se kasvaa ja kantaa hedelmää, vaikka pensas jäätyy.
 3. Lumisade F1 - määrittelemätön, kylmäkestävä, keski-aikainen hybridi yleiskäyttöön. Se sietää täydellisesti lämpötilan äärimmäisyyksiä. Korjatut hedelmät säilyvät hyvin ja voivat kypsyä joulukuuhun saakka.
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatti Snegirek

Korkea tuottoisia

Korkeasti tuottavista lajikkeista erotetaan seuraavat:

 1. Vadelma jättiläinen - suuri kesän kauden tomaatti, joka soveltuu paremmin tuoreeseen kulutukseen, kasvaa hyvin sekä avoimessa että suljetussa maassa. Yhdeltä pensalta korjataan korkeintaan 6 kg hedelmiä, vaatimaton ja taudille kestävä.
 2. Härkä sydän - suosikki tomaattilajike, hedelmät ovat maukkaita ja tuoksuvia, painavat jopa 400 g. Keskimääräinen sato bushaa kohti - 8 kg.
 3. Andromeda F1 - varhainen hybridi, jolla on hyvä maku ja tuotto-ominaisuudet, edellyttää sukkanauhaa. Hedelmät ovat punaisia ​​ja keltaisia, jälkimmäinen on suurempi. Se kantaa hedelmää hyvin kasvihuoneissa.
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatti naudan sydän

Kypsyyden mukaan

Kuten kaikki muut vihanneskasvit, tomaatit luokitellaan kypsymisaikojen mukaan.

Erittäin aikaisin

Siitä hetkestä alkaen, kun ensimmäiset versot näyttävät kypsyvän, kestää 75-85 päivää... Nämä ovat yleensä pienikokoisia tomaatteja, joissa on pieniä hedelmiä. Ne eivät ole kuuluisia korkeasta sadostaan, ne soveltuvat alueille, joilla on lyhyt päivänvaloaika.

On syytä harkita sellaisten erittäin aikaisten tomaattien istuttamista kuin:

 1. Puutarhurin unelma - taudinkestävä, korkea sato, monipuolinen lajike. Vaatii sukkanauhan ja kiinnityksen. Hedelmät ovat mehukkaita ja makeita.
 2. Kasvihuonekasvien varhainen erääntyminen F1 - yleiskäyttöön tarkoitettu hybromaattinen tomaatti, tummanpunaisia ​​hedelmiä, joilla on vähäinen katkeruus.
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatin puutarhurin unelma

aikaisin

Varhaisessa sadossa olevat tomaatit korjataan 90 päivää itämisen jälkeen... Näiden vihannesten liha on makeampaa kuin erittäin aikaisin. Lajikkeet soveltuvat viljelykseen maltillisessa ja kylmässä ilmastossa.

Varhaisessa vaiheessa kypsyvät tomaattilajikkeet ja hybridit, jotka voittivat puutarhureiden rakkauden:

 1. Barberry F1 - varhain kypsyvä määrittelemätön hybridi kasvihuoneissa, edellyttää sukkanauhaa ja puristamista. Hedelmät ovat soikeita, mehukkaita, kerätty suuriin rypäleisiin, joissa on 50–70 kappaletta. Hedelmä syksyyn saakka.
 2. Iso äiti - varhainen, määräävä lajike avoimessa maassa ja kasvihuoneissa. Vaatii sukkanauhan ja kiinnityksen. Ainutlaatuinen yhdistelmä varhaiskypsyyttä ja suurhedelmäisiä, sato jopa 9 kg / m².
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatti iso äiti

Puolivälissä myöhään

Keskikypsien tomaattien kypsymisaika - 100–115 vuorokautta niiden syntymispäivästä... Tällaiset lajikkeet tuntevat olonsa hyväksi sekä avoimella kentällä että kasvihuoneissa.

Yksi suosituimmista puolivälissä myöhäisistä lajikkeista pidetään:

 1. Altai-mestariteos - hedelmät painavat keskimäärin 400 g, maku on miellyttävä, herkullinen. Kasvi on sidottu ja puristettu.
 2. Rosemary F1 - hybridillä on korkea sato, siinä on runsaasti A-vitamiinia, sillä on immuniteetti kladosporiumille ja fusariumille.
Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet
Tomaatti Altai-mestariteos

Myöhään

Kypsyminen kestää 120–130 päivääyleensä ne ovat kasvihuonelajikkeita.

Myöhäisten tomaattien joukossa on:

 1. Naudanlihan vaaleanpunainen brandy - on epätavallinen maku, erinomainen salaatteihin, suurhedelmäinen, sietää hyvin kuljetusta ja sillä on pitkä varastointiaika.
 2. punailves - determinanttihybridi, sato jopa 6 kg / m², kestävä tärkeimmille kasvusairauksille.

Tomaattilajikkeiden lajikkeet ja hybridit ja niiden ominaisuudet

johtopäätös

Jokainen puutarhuri haaveilee erinomaisesta sadosta laadukkaita tomaatteja. Oikeiden siementen valinta on välttämätöntä tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Ennen kuin lähdet kauppaan, päätä, mitkä tomaatit haluat kasvattaa - pieniä, suuria, salaattia tai säilömistä varten, mihin istut - avoimelle kentälle, kasvihuoneelle tai parvekkeelle, millaista satoa aiot saada. Puhuimme yksityiskohtaisesti kaikista vivahteista, joten saman lajikkeen valitseminen ei ole sinulle vaikeaa.

Lisää kommentti

Puutarha

Kukat