Oppimme kokeneilta kesäasukkailta kuinka puristaa tomaatit oikein: analyysi vivahteista ja vaiheittainen kuvaus prosessista

Tytärlapsien oikea-aikainen ja pätevä poisto tomaateista auttaa saamaan vahvoja kasveja ja rikkaan sadon. Oksia karsiessaan on otettava huomioon lajikkeen korkeus, varren kehityksen erityispiirteet ja istutusolosuhteet. Tarjoamme askel askeleelta tekniikan ja kuvan siitä, kuinka oikein hyppää erityyppisiä tomaatteja - korkeista vakiolajeihin.

Mitä nastaus ja miltä poikapoika näyttää

Ruohokauppa on sivutuotteiden poistaminen, jotka ilmestyvät kasvin päävarren lehden akseleihin. Aloittelijapuutarhurit sekoittavat joskus lapsenlapset lehtiin tai kukkaharjoihin.

Oppimme kokeneilta kesäasukkailta kuinka puristaa tomaatit oikein: analyysi vivahteista ja vaiheittainen kuvaus prosessista

Kuinka erottaa poikapuoli hedelmäharjasta ja -lehdistä

Harkitse kasvi huolellisesti, jotta harja ei vahingossa katkea:

 • Äitipuoli kasvaa aina rintakehästä - syventynyt alue tomaatin lehden ja päävarren välillä;
 • varsi muodostuu kukkasarjasta, siinä ei ole edes lehtipinteitä - näkyvissä ovat vain pienet silmut.

Joillakin lapsenlapsilla on myös silmuja. Tässä tapauksessa he odottavat muutama päivä, kunnes verso kasvaa, jotta se ei sekoittuisi hedelmäharjaan.

Jos haluat erottaa sivuttaisprosessin lehdestä, katso tarkalleen ripsää. Äitipuoli kasvaa aina suuren, kehittyneen lehden rinnasta; ajan myötä hänellä on useita omia pieniä lehtiä.

Stepson tai ei

Selvittääksesi, täytyykö sinun puristaa tietty tomaattilajike, tarkista siemenpussiin liittyvät tiedot tai löydä Internetistä lajikkeen kuvaus.

Onko mahdollista ja mitä tapahtuu, jos et purista tomaattia

Ruohojen osto tapahtuu siten, että kasvi antaa kaiken voimansa hedelmien muodostumiselle eikä kuluta niitä ruokittaessa ylimääräisiä versoja.

Huomio! Jos poikasia ei poisteta oikeaan aikaan, pensan vihreä massa kasvaa. Huonon ilmanvaihdon takia sairauksien riski kasvaa. Kasvi muodostaa harjalla munasarjat, ja muodostuneet hedelmät ovat pieniä.

Tätä silmällä pitäen kasvattajat ovat kasvataneet monia lajikkeita, jotka eivät vaadi puristamista.

Mitä lajikkeita et voi puristaa

Oppimme kokeneilta kesäasukkailta kuinka puristaa tomaatit oikein: analyysi vivahteista ja vaiheittainen kuvaus prosessista

Alamittaiset eivät lapsenlapset vakiolajikkeiden tomaatit. Niiden kasvu on rajallista ja sivuttaiset versot kasvavat huonosti. Siksi kasvi on tarpeeksi voimaa tarjoamaan ruokaa lisävarret ja munasarjat.

Alueilla, joissa on lämmin ilmasto avoimessa maassa, sakeuttaminen ei vahingoita kasveja, mutta alueilla, joissa kesällä on alhainen ilman lämpötila ja korkea kosteus, se vaikuttaa bakteeritautien, myöhään leviämisen, ilmaantuvuuteen. Tässä tapauksessa suositellaan, että pienikokoiset tomaatit kiinnitetään.

Kuinka katkaista pojat

Koettelematon tai ennenaikaisesti poikalasten poisto johtaa sairaudet kasvit, pysäyttää sen kehityksen ja vähentää tuottavuutta.

Perussäännöt

Noudata seuraavia puristussääntöjä saadaksesi terveellisen, optimaalisesti kehittyvän pensan:

 1. Menettely suoritetaan säännöllisesti, vähintään kerran kerralla viikossa. Tällaisella taajuudella on mahdollista ajoissa havaita sinusoissa esiintyvät prosessit.
 2. Älä kastele maata ennen puristamista.
 3. 3–5 cm pitkät versot poistetaan, kun yli 5 cm: n versoja leikataan kasvi stressaa, haavat paranevat huonommin.
 4. Pienet pojat poistuvat helposti ja rypistyvästi. Jos ne ovat ylittäneet ensimmäisen arkin muodostumisvaiheen, leikkaamiseen käytetään terävää työkalua.
 5. Kaikki instrumentit desinfioidaan esiliuoksella kaliumpermanganaattia tai klooriheksidiiniä. Tämä estää taudin leviämisen pensasta toiseen.
 6. Pieni "kanto" on jätetty rintaan niin, että uusi ylimääräinen verso ei muodostu vanhan tilalle.

Paras aika poistaa sivukot ovat aamulla. Näinä aikoina mehujen ja ravintoaineiden liikkuminen on vähemmän aktiivista kuin päivällä. Prosessit ovat hauraampia ja helpompi erottaa. Päivän aikana haavat paranevat, ja illalla kasvit kastellaan.

Varastaminen: tekniikka ja ominaisuudet

Pensaita muodostettaessa otetaan huomioon tomaatin kasvutyyppi, kasvuolosuhteet ja puristustavat.

Ulkona

Oppimme kokeneilta kesäasukkailta kuinka puristaa tomaatit oikein: analyysi vivahteista ja vaiheittainen kuvaus prosessista

Kun kasvatat tomaattia avoimessa maassa, poista ylimääräiset versot noudattaen puristamisen perussääntöjä. Toimenpidettä ei suoriteta sateisena aikana - kosteudella varustetut varret muuttuvat taipuisammiksi ja tiheämmiksi, ne rikkoutuvat huonosti. Sairauksien kehittymisriski on suuri. On parempi odottaa kuivaa säätä ja poistaa umpeen kasvaneet versot kuin menettää sadot taudin vuoksi.

Lyhytaikaisissa vakiolajikkeissa avoimessa kentässä poikasia ei tarvitse leikata.

Kasvihuoneessa

Kasvihuoneissa Perinteisesti kasvatetaan korkeita ja keskikokoisia lajikkeita, joilla on suuri poikasten muodostumisaste. Kun prosessoidaan kerran viikossa, sivuttaiskot kasvavat ulos. Ne katkaistaan ​​vähintään 2 kertaa viikossa, välttäen kasvien paksuuntumista.

Neuvoja! Älä kasta maata kasvihuoneessa puristamisen aattona kuivan ilman aikaansaamiseksi. Varmista hyvä ilmanvaihto kaatamisen jälkeen aurinkoisella säällä.

Puutarhurit väittävät, mitä menetelmää sivuttaisrokkojen poistamiseksi kasvihuoneessa on järkevämpää käyttää - karsimiseen tai puun katkaisemiseen. Menetelmän valinta riippuu erityisistä kasvuoloista. Jos istutuksia sakeutetaan, kasvihuoneessa on korkea ilmankosteus ja lisääntynyt tarttuva tausta, karsinta johtaa harmaan mätän esiintymiseen sinusoissa jäljellä olevissa "kannoissa". Tässä tapauksessa prosessit hajoavat.

Oppimme kokeneilta kesäasukkailta kuinka puristaa tomaatit oikein: analyysi vivahteista ja vaiheittainen kuvaus prosessista

Kuinka menettely vaihtelee tomaattityypin mukaan

Jotta ymmärrät kuinka kasvi puristetaan oikein, on tärkeää tietää etukäteen, mihin tyyppiin se kuuluu, kasvuominaisuuksista riippuen. Ennen ostamista ja kasvatusta on suositeltavaa tomaatin lajikekuvausta tutkia verkkosivustolla tai taimitarhan tiedotusmateriaaleissa, josta taimet on ostettu.

Tomaatteja on 2 päätyyppiä:

 • määrittelemättömät lajikkeet - erotetaan rajoittamattomasta varren kasvusta;
 • determinantti - ne kasvavat lajikeominaisuuksien määrittelemään korkeuteen ja taipuvat sitten.

Determinantit on jaettu alatyyppeihin:

 • puolimääritys - keskikokoinen;
 • superdeterminate - alikoko, vakio.

Tämä tieto auttaa sinua tulevaisuudessa olemaan tekemättä virhettä poikasia poistettaessa ja holkkia muodostettaessa.

Kaavio määrittelemättömien ja determinanttien lajikkeiden puristamiseksi

määrittelemätön lajikkeet vapauttavat erittäin aktiivisesti ylimääräisiä versoja, ja munasarjojen harjat muodostuvat vasta 3 lehden jälkeen. Siksi tällaisten tomaattien pitäminen yhdessä varressa ja hyötylapsien oikea-aikainen karsiminen ovat edellytyksiä hyvän sadon saamiseksi tulevaisuudessa.

Yhden varren muodostamiseksi heti kun kasvi alkaa vapauttaa uusia versoja, ne poistetaan heti. Pää- ja ainoa varsi on sidottu narulla, kuten viiniköynnös, runkoon.

määräävä tekijä tomaatit muodostetaan 2 tai 3 varren kuvioiden mukaan. Pääkasvien kasvu näissä kasveissa on rajoitettua.Se voi milloin tahansa lopettaa kehityksen, vaikka se olisi vielä kaukana kesän lopusta. Kasvun pidentämiseksi ja hyvän sadon saamiseksi määrätietoisissa tomaattityypeissä pensaalle jätetään lisävarret.

2-varsi: vahvin ja terveellisin verso valitaan päävarresta ja kasvatetaan vastaavaksi toiseksi varreksi. He sitovat ja kasvattavat häntä samalla tavalla kuin pää.

3-varsi-järjestelmä: pääosan lisäksi kasvin alaosaan jää vielä 2 vahvaa versoa. Tämä on yleisin vaihtoehto. Jos voimakas poikapuoli on yläosassa, on sallittua kasvattaa häntä kolmantena varrena.

Semi-determinantti tomaatti

Semi-determinantit tomaatit kasvavat 150-180 cm: iin. Tällaisen kasvin päävarsi päättyy aina - se lopettaa kasvun ja muodostaa lopussa vaipan. Pääosan korkeus ja siihen liittyvien munasarjojen lukumäärä riippuvat lajikkeen ominaisuuksista.

Jos pidät tällaisen tomaatin yhdessä varressa, sato on erittäin alhainen. Tästä syystä päävarteen on jätetty 2 ylimääräistä hyvin kehittynyttä poikasta, 3-4 harjaa kasvaa niistä. Arvioidakseen kuinka vahva ampuminen tulee, he odottavat sen kasvavan 5 cm: ksi. Jos verso on heikko ja heittää ulos muutamia kukintoja, se puristuu ja uusi alkaa muodostua.

Tavanomaisten tomaattien ruohokauppa

Vakiolajikkeet ja hybridit erottuvat vahvoista, tiheistä varreista ja lehteistä. Useimmiten nämä ovat pienikokoisia, matalalla kasvavia, 70–90 cm korkeita determinantti-tomaatteja, jotka eivät vapauta versoja niin aktiivisesti, joten niitä ei tarvitse puristaa.

Viite. Jotta aikaisempi ja harmonisempi sato suurilla hedelmillä saadaan matalalla kasvavalta tavanomaiselta tomaatilta, varrelle jätetään 2 - 3 poikaa ja enintään 6-8 kukintaa.

Kokenut puutarhurit mieluummin puristavat jopa tällaisia ​​lajikkeita hedelmäsaannon ja painon lisäämiseksi. Muuten holkit ovat liian paksuja, mikä häiritsee hyvää ilmanvaihtoa ja lisää myöhään leviämisen riskiä. Optimaalisen kasvun ja saannon saavuttamiseksi jätä 3-4 varret kasvia kohti.

Laiduntavat suurhedelmäisiä tomaatteja

Kun puristat suurhedelmäisiä tomaatteja, on vivahteita. Turvalapset poistetaan lehden akselista suoraan kehitysharjan alla, muuten on vaikeaa saavuttaa ilmoitetut lajikeominaisuudet hedelmien painon suhteen. Tosiasia, että tomaatin lehdet keräävät ravintoaineita ja antavat ne vähitellen kasvaa ja kaata hedelmiä. Harjan alla, äitipuoli ottaa kaikki lehdessä olevat mineraalit omaan kehitykseen.

Kuinka nipistää korkeita lajikkeita

Pitkät tomaatit, joilla on rajoittamaton kasvu, suoritetaan useimmiten 1-varsi-järjestelmän mukaan, katkaiseen ehdottomasti kaikki esiintyvät prosessit. Joten kasvit eivät menetä voimaansa uusien versojen ja lehtien kehittämiseen, vaan ohjaavat heidät munasarjojen ja hedelmien muodostumiseen. Kukinnat muodostuvat 3 lehden kautta, yhdelle varteen muodostuu 6-8 rypälettä lajikkeesta riippuen.

Niissä olosuhteissa, joissa kasvihuoneen korkeus ei ole korkea ja lajikkeessa olevien harjojen lukumäärän muodostumismahdollisuudet eivät ole täyttyneet, toinen varsi jätetään toisen varren ohjaamiseksi. Voit tehdä tämän valitsemalla vahvin ampumaharjan tai perusprosessin alla.

Pitäisikö minun poistaa ensimmäinen poikapuoli

Heti kukkaklusterin muodostumisen jälkeen lapsenlapset alkavat kasvaa lehden akselissa. Ne poistetaan, jos tomaatti on yhden varren. Jos suunnitelmiin sisältyy tomaattien kasvatusta varten kaksi tai kolme tynnyriä, tytärlapsien annetaan kasvaa 5–7 cm: iin ja heistä valitaan vahvin. Yleensä tämä on ensimmäinen ampuminen kukkaharjan alla. Siitä saadaan voimakas lisävarsi.

Jos ensimmäinen alakystillinen poikapoika on erehdyksessä poistettu, ylimääräiseen varteen käytetään kukkaharjan yläpuolella olevaa ampumista. Tässä tapauksessa sato tapahtuu myöhemmin, koska harjan munasarjat saavat ravintoa ensin juurista.

Kuinka kauan poikasten poistaminen tomaatista

Stepsonit ilmestyvät tomaatteihin 2 viikon kuluttua poistumisesta. Niiden muodostuminen jatkuu koko kasvukauden ajan.Joskus lisäprosessit alkavat kasvaa uudelleen niissä sinusissä, joissa ne on aiemmin poistettu. Tämä on tomaattien lajikeominaisuus. Siksi ylimääräisiä versoja poistetaan lopulliseen satoon asti.

Milloin ja miten puristaa tomaatit

Determinantti-tomaatit lopettaa kasvun yksinään ja vapauttavat kukkasirmen varren päälle. Tall Indets kasvaa toistaiseksi, joten puutarhurit puristavat tai reunustavat reunan.

Varren yläosa katkaistaan ​​tai katkaistaan ​​siten, että 2 lehteä jää kukkaharjan jälkeen. Jatkossa he ruokkivat munasarjat.

Viite. Varren kasvu on rajallista kasvukauden lopussa, joten hedelmillä on aikaa täyttyä ja kypsyä. Alueesta riippuen ajanjakso laskee heinä-elokuussa.

Yläosa on puristettu juuri ennen kuin pensas saavuttaa kasvihuonekaton. Sivuttaisissa versoissa kasvatuskohta poistetaan ravintoaineiden virtauksen ohjaamiseksi toisen varren kehitykseen ja tomaatit kypsyvät paremmin.

Keskeiset suositukset

Oppimme kokeneilta kesäasukkailta kuinka puristaa tomaatit oikein: analyysi vivahteista ja vaiheittainen kuvaus prosessista

Kokeneet puutarhurit ovat omien tai jonkun muun virheiden vuoksi tutkineet jo kaikki tomaatin puristamisen vivahteet. Luetellaan heidän tärkeimmät suosituksensa:

 1. Ennen kuin poistat poikaset, katso niitä tarkasti: älä sekoita kukkaharjaa sivukuvan kanssa.
 2. Poista lapsenlapset säännöllisesti ja ajoissa, älä anna heidän koon olla yli 5 cm.
 3. Tutki lajikkeen kuvaus huolellisesti, jotta pensas muodostuisi oikein. Valitse puristussuunnitelma riippuen kasvin kuulumisesta määrittelemättömään tai määrittävään tyyppiin sekä viljelypaikasta (avomerillä tai kasvihuoneessa).
 4. Vakiolajikkeet, jotka eivät vaadi kasvattajien suositusten mukaan puristamista, pienillä alueilla johtavat 3-4 varteen, jotta ei muodostu pensaita paksuuntumista, mätänemistä ja myöhäistä takkaa.
 5. Nipistä määrittelemättömien tomaattien sivutangot ja yläosat ajoissa.

johtopäätös

Puristamisen suorittamiseksi oikein määritetään tomaatin kasvutyyppi: määrittelemättömiä kasveja muodostuu yhdestä varresta, determinantteja - 2: sta ja 3: sta. Keskikokoisissa lajikkeissa on jäljellä 2 kehittynyttä sivuprosessia, jotkut puutarhurit suosittelevat vakiokasvien muodostamista 3-4 varteen. Tomaatit korjataan säännöllisesti hedelmäkauden loppuun saakka. Älä anna laskujen sakeutumista.

2 kommentti
 1. hahmo
  Gelsirya

  Olen aloittelija puutarhuri, artikkeli auttoi minua paljon, kiitos!

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Hieno! Olemme varmoja, että onnistut 🙂

Lisää kommentti

Puutarha

Kukat