Miksi juurikkaiden lehdet muuttuvat punaisiksi ja mitä tehdä sille?

Punajuuri ovat syöneet yli yhden vuosituhannen ajan. Alun perin ruokia valmistettiin vain juurikkaiden yläosista, eikä juuria syönyt. Aluksi terveellisiä vihanneksia viljeltiin vain Välimeren saarilla. Myöhäinen punajuuri levisi kaikille mantereille

Kulttuuri on vaatimaton eikä vaadi erityistä hoitoa. Sen kasvamisessa syntyy kuitenkin vaikeuksia. Vihannesten terveyden ja asianmukaisen kehityksen indikaattori on yläosien tila. Hoitovirheet johtavat siihen, että lehdet kuivuvat, muuttavat väriä ja värjäävät. Artikkelissa selvitetään, miksi punajuurien lehdet muuttuvat punaisiksi ja kuinka ruokkia vihannesta, jos se on kasvun jälkeen.

Juurikkaiden lehtien punoituksen syyt

Miksi juurikkaiden lehdet muuttuvat punaisiksi ja mitä tehdä sille?

Yläosien punoitus ei aina tarkoita epäterveellistä vihannesta. on juurikkaiden lajikkeet, jonka erottuva ominaisuus on lehtien punertava sävy (sokeri- ja Burgundy-lajikkeet). Tässä tapauksessa yläosien epätavallinen väri on normi. Siementen tuottaja on ilmoittanut pakkauksessa nämä lajikkeen ominaisuudet, joten sinun tulisi tutkia huolellisesti kaikki pakkauksessa olevat tiedot ennen istutusta.

Jos valitussa lajikkeessa ei ole tällaista tyypillistä ominaisuutta, yläosien punoitus osoittaa hoitosääntöjen rikkomista tai juurikasvien tautia. Tähän ilmiöön on useita syitä.

Riittämätön natriumpitoisuus maaperässä

Maaperän normaali natriumpitoisuus on tärkeä kasvien kasvun ja kehityksen alkuvaiheissa. Nuoret punajuurikasvit imevät natriumia, kalsiumia ja magnesiumia maaperästä erityisen intensiivisesti. Natriumin puute vaikuttaa negatiivisesti kasvien kehitykseen, estäen niitä asemoimasta riittäviä määriä fosforia ja typpeä.

Natrium lisää yläosien kasvua, lisää entsymaattista aktiivisuutta, edistää sokerin kertymistä juurikasveihin.

Riittämätön kalium- ja fosforipitoisuus maaperässä

Toinen syy viininpunaisten lehtien ilmestymiseen on kaliumin ja fosforin puute. Jos sokerijuurikaslehdet muuttuvat tummanpunaisiksi reunoilla, tämä osoittaa riittämättömän kaliumpitoisuuden maaperässä. Tätä ilmiötä kutsutaan myös reunamaiseksi sokerijuurikkaan nekroosiksi. Kasvien akuutin kaliumvajetapauksessa lehdet käpristyvät ja kuivuavat.

Fosforivajeella yläosat saavat ensin tummanvihreän värin, ja muuttuvat hetken kuluttua punaisiksi.

Lisääntynyt maaperän happamuus

Punajuuri on herkkä maaperän happamuudelle. Happamuus on yleisin punaisten ja violettilehtien syy juurikkaiden sängyissä.

Huomio. Hapanta maaperässä punajuuret kasvavat ruma pieniä lehtiä ja juurikasvit kehittyvät huonosti.

Maaperän happamuuden tarkistaminen on helppoa kotona. Tätä tarkoitusta varten soveltuvat erityiset happamuusanalysaattorit, joita myydään puutarhakeskuksissa (lakmuspaperi, Alyamovsky-laite, maaperän koostumusanalysaattorit).

Kansanmenetelmistä he käyttävät testiä etikan ja suolahapon kanssa. Tällaiset menetelmät eivät ole niin luotettavia, mutta ne ovat nopea käyttää ja edullisia. Puutarhan maakerros kastellaan voimakkaalla suolahapolla tai pöytäetikalla. Jos kostutettu maatila reagoi kuplien muodostumiseen, maaperä on alkalinen. Jos reaktiota ei ole, se on neutraalia tai hapanta.

Tapoja ongelman ratkaisemiseksi

Mitä pitäisi tehdä, jos yläosat muuttuvat punaisiksi ja juurikasvi itsessään ei kasva hyvin? Kuinka selvittää, mitä vihannesta puuttuu ja kuinka kastaa sänkyjä ongelman ratkaisemiseksi? Seuraavat toimenpiteet toteutetaan lehtien punoituksen syystä riippuen.

Maaperän natriumpitoisuutta lisätään yksinkertaisella tavalla. Juurikkaiden istutukset kastellaan vedellä ja suolalla (200 g ruokasuolaa 10 litraa vettä kohti). Käytä 1 - 2 litraa liuosta 1 m² puutarhaan. Kastelu ei tapahdu juurilla, vaan suoraan yläosaa pitkin.

Huomio. Maaperän liiallinen natriumpitoisuus, tyypillinen emäksiselle maaperälle, vaikuttaa haitallisesti punajuurien satoon.

Sopivien lannoitteiden käyttöönotto auttaa täyttämään kaliumin ja fosforin puutteen maaperästä. Säännöllinen ruokinta lisää juurikasvien satoa 1,5 kertaa. Lannoitteita levitettäessä on tärkeää noudattaa valmistajan suosittelemaa annosta. Ravinteiden ylimäärä johtaa nitraattien kertymiseen hedelmiin.

Tarvitsee tietää. Kaliumfosforilannoitteiden lisääminen happamaan maaperään ei anna toivottua vaikutusta. Hapanta ympäristössä fosforista tulee yhdisteitä, joita on vaikea assimiloida ja joita kasvit eivät vastaa.

Puutuhka auttaa vähentämään maaperän happamuutta. Punajuuripetiä sirotellaan runsaasti. On hyvä yhdistää yläpukeutuminen kasteluun. Liuoksen valmistamiseksi sekoitetaan 2-3 lasillista puutuhkaa 10 litraan vettä. Liuos sekoitetaan huolellisesti ennen kastelua.

Happamuuden vähentämiseksi syksyllä puutarhan kaivamisen aikana maaperään lisätään dolomiittijauhoja ja liitua (500 g / 1 m²).

Punajuurien oikea hoito

Rikkaita juurikasveja ei voida viljellä ilman asianmukaista kasvinhoitoa. Juurikkaasta valmistetut sängyt on poistettava rikkakasvit ja löysättävä, ohennettava, vedellä ja levitettävä lannoitteilla.

Rikkakasvien poisto ja maaperän irtoaminen

Rikkakasvien aiheuttama uhka on suuri satokasvun alkuvaiheissa. Kunnes muodostuu 4-6 lehden ruusuke, punajuuret kasvavat hitaasti. Jos rikkaruoho jätetään käsittelemättä, se estää nuoria kasveja.

Rikkakasvien poisto yhdistetään pintamaan irtoamiseen. Tämä menetelmä lisää kaasunvaihtoa ylemmässä maakerroksessa ja auttaa pitämään kosteutta.

harvennus

Juurikkaiden siemenet ovat monen hedelmäisiä, ts. Yhdestä siemenestä tulee 2–4 kasvia, joten ohenemista ei voida välttää.

Tiheästi kasvavat hedelmät vievät resurssit toisistaan ​​pois, mikä vaikuttaa huonosti juurikasvien satoon, kokoon ja laatuun. Ilman ohentamista kasvatettujen punajuurien juurijärjestelmä on pieni ja alikehittynyt.

Neuvoston. Istuta terveelliset kasvit, jotka heitettiin harvennuksen aikana vapaaseen tilaan. Juurikkaat sietävät elinsiirtoja hyvin.

Ensimmäinen harvennus suoritetaan, kun kaksi ensimmäistä kokonaista lehteä on muodostunut nuorille kasveille. Tässä vaiheessa taimien välillä jätetään peräkkäin 2-3 cm: n etäisyys.Miksi juurikkaiden lehdet muuttuvat punaisiksi ja mitä tehdä sille?

Ohennus toistetaan, kun kasveille on muodostunut 5-6 lehden ruusuke. Nyt kasvien välillä pidetään 4-6 cm: n väli.

Viimeisin kerta, kun punajuurikkaat ohennetaan, elokuun alussa. Tällä kertaa kasvien väliin jää 8-10 cm rakoja.

Ohennusehtojen noudattamatta jättäminen vaikuttaa negatiivisesti sadon määrään ja laatuun. Optimaalinen aika toimenpiteelle on kastelun tai rankkasateen jälkeen. Kasveja on helpompi erottaa märästä maasta, ja siirretyt näytteet juurtuvat helpommin uuteen paikkaan.

Kastelu

Punajuuri kasvaa hyvin tasaisesti kosteassa maaperässä, mutta ilman liiallista kosteutta. Kuivina kesäinä juurikkaiden juomia kastellaan säännöllisesti ja runsaasti. Vihannes on erityisen vaativa kasteluun kasvun alussa ja hedelmämassan aktiivisen kasvun vaiheessa.

Huomio. Pintamaan multaaminen säilyttää kosteuden ja maaperän rakenteen. Tämän tekniikan avulla voit vähentää kastelujen määrää ja yksinkertaistaa huoltoa.

Elokuussa kastelu vähenee, ja 2-3 viikkoa ennen sadonkorjuuta ne lopetetaan. Tämä auttaa juuria keräämään enemmän sokereita ja makua paremmin.

lannoitus

Juurikkaat hedelmöittyvät, kun nuorilla kasveilla on 3-4 lehteä.Kuivat lannoitteet levitetään käytäville samanaikaisesti irrotuksen kanssa. 1 m² kohden käytetään noin 8 g kaliumsuolaa ja 7-9 g ammoniumnitraattia.

Toista kertaa lannoite levitetään vähän ennen rivien sulkemista. Tällä kertaa lisää lannoitteita: 1 m²: tä kohden - 16-20 g potasa-lannoitteita ja 10 - 15 g typpilannoitteita.

Lue myös:

Bordeaux-punajuuri.

Viljelijöiden suosikki hoidon ja maun helppoudesta, Cylindra-juurikkaiden lajike.

Miksi puutarhurit mieluummin Wodan f1 punajuurihybridiä.

johtopäätös

Terveelliset kirkkaat vihreät vihreät ovat avain hyvän juurikkaan satoon. Jos lehtien väri muuttuu, kuivuu, käpristy, se tarkoittaa, että juurikasveista puuttuu ravintoaineita. Toinen mahdollinen syy on lisääntynyt maaperän happamuus. Pätevä ja säännöllinen lannoitus sekä maaperän kalkitseminen (tarvittaessa) välttää sellaista ongelmaa kuin punajuurikkaan lehtien punoitus.

Lisää kommentti

Puutarha

Kukat